Historia

Turun Harmonikkakerho perustettiin 22. tammikuuta vuonna 1981 innokkaitten soittajien voimin. Jo muutama kuukausi kerhon perustamisen jälkeen sen 32-jäseninen suurorkesteri julkaisi ensimmäisen levynsä. Tämä onnistui, koska kerholaiset olivat soittaneet yhdessä muutaman vuoden jo ennen Turun Harmonikkakerhon perustamista toisessa musiikillisessa yhdistyksessä, Turun Soitannollisen Kerhon TSK-hanureissa.

Harmonikkakerhon ensimmäisellä levyllä kuultiin Pikipojan polkka, Jurmo-valssi, Rio-tango sekä kerhon trion soittama musette-valssi Pariisin unelmia. Levy sai hienon vastaanoton ja myi samantien useita satoja kappaleita. Lehtijutun mukaan 1980-luvun alussa harmonikkalevylle oli tilausta, kun harmonikkamusiikkia levytettiin tuohon aikaan kovin vähän.

Turun Harmonikkakerho sai siis ”lentävän lähdön” varsinaissuomalaisen musiikin kentälle, ja keikkaili ahkerasti seuraavina vuosina. Keikkapaikkoina toimivat mm. Hamburger Börs, jonne oli kerhon vieraaksi saapunut Ruotsin kuuluisin harmonikkakerho Alfta Dragspelsklubb, Köyliön Lallintalo, jossa kerhoa mainostettiin Suomen suurimpana harmonikkaorkesterina sekä Turun konserttisali, jossa kerhon naisorkesteri esiintyi Turun MS-yhdistyksen konsertissa. Yli kymmenjäseninen naisorkesteri oli harvinaisuus vielä 1980-luvulla. Säkylän-Köyliön-Yläneen Sanomissa 19.3.1981 kirjoittaja kertoikin yleisön mielenkiinnon heränneen melkoiseksi, kun orkesterin naiset ryhtyivät suorittamaan omaa osuuttaan. Naiset kuitenkin lunastivat paikkansa Unto Jutilan Ikaalisten rantatie -sävellyksellä.

Kuvassa yllä tanssiorkesterin kokoonpano 2009.

Turun Harmonikkakerho on alusta asti soittanut sovitettua musiikkia ja myös musiikkia laidasta laitaan, vanhoista suomalaisista pelimannisävelmistä uusiin kansainvälisiin kappaleisiin asti. Kerholla on ollut onni saada asiantuntevia ja innostavia orkesterinjohtajia, kuten Lars Lindholm, Kauko Tiistola ja Olli Ylänen. Monet johtajista ovat itse tehneet orkesterilleen sovituksia kahdelle, kolmelle ja neljällekin äänelle.

Soittajilta on aina vaadittu ainakin auttavaa nuotinlukutaitoa, jotta sovituksia pystyy soittamaan. Kerhoon on myös hakeutunut monipuolisia musiikista innostuneita ihmisiä, ja niinpä kerhon orkestereilla onkin ollut tukenaan myös rytmiryhmä, rummut, basso ja välillä kitarakin. Laulusolistit, kuten Ola Mikola, Jukka Kytöniemi tai Sinikka Järvinen, ovat hienosti monipuolistaneet kerhon esiintymisiä.

Soitellen Suomen Joutsenella v. 2002. Lähde Turun Sanomat.

Kerhon historiaan kuuluu matkoja mm. Ranskaan ja Itävaltaan sekä kilpailumenestystä esimerkiksi Harmonikkaorkesterien ja -yhtyeiden SM-kilpailuissa. Tällä hetkellä kerhossa toimii tanssiorkesteri, joka keskittyy perinteiseen, laadukkaaseen suomalaiseen tanssimusiikkiin ja viihdeorkesteri, joka soittaa niin elokuvasävelmiä, jazzia kuin muutakin viihteellisempää musiikkia.

Kerho Itävallan Innsbrückissa vuonna 1998.

Vuonna 2015 kerho osallistui Turussa Logomossa järjestettyyn Coupe Mondiale -kisatapahtumaan auttamalla Suomen Harmonikkaliittoa järjestelyissä. Kerhon Viihdeorkesteri esiintyi myös tapahtuman avajaiskonsertissa, 

Tunnelmia avajaiskonsertista voit kuunnella TÄÄLTÄ.